Zahra och saknaden

Zahra och saknaden är en samlingsvolym med tre berättelser som givits ut med arabisk och persisk parallelltext, denna är enbart på svenska. Zahra, 16, skall precis börja gymnasiet. För 14 år sedan flydde hon, hennes mamma och storebror från Irak och hamnade till slut i Kiruna där hon bor och trivs. Första dagen på gymnasiet kommer hon i kontakt med Gabriel som är nyinflyttad på hennes gård, och de blir vänner.

Böckerna om Zahra kan beskrivas som deckarhistorier, om än mycket fast placerade i svensk vardagsverklighet och med starkt samhällsengagemang. I den första boken kretsar temat kring våld i nära relationer, i den andra boken drabbas Zahra av grooming och råkar mycket illa ut, och den tredje delen kretsar kring jakten på Gabriels far och hennes försvunne lillebror.

Såväl språk som stil är vårdad, enkel och lättillgänglig, inte minst beroende på den rikliga dialogen som är såväl naturlig som avspänd. Personporträtten är utmärkta, flerdimensionella och inträngande, miljöerna är mer vaga. Berättelsen av Anna-Karin Olofsson rymmer mycket empati. Trots att det är allvarliga och svåra händelser som skildras, finns det mycket värme och omtanke hos och runt huvudpersonerna. Lättillgänglig, full av spänning och empati torde boken kunna tilltala läsare från 15 år och uppåt. /BTJ

Bookmark the permalink.

Zahra och saknaden

– en ungdomsroman av Anna-Karin Olofsson

Sextonåriga Zahra är född i Irak, men bor sedan länge i Kiruna i norra Sverige, tillsammans med sin familj. Hon är i hemlighet besatt av tanken på att hennes lillebror Jonatan, som tros ha drunknat under en familjesemester på Gotland, fortfarande lever. Zahra är med i en Facebook-grupp för anhöriga till försvunna personer och en dag får hon ett meddelande från någon som säger sig ha sett hennes bror.

Gabriel, hennes närmaste vän, har i sin tur börjat söka efter sin biologiska pappa, som ingen verkar veta något om, märkligt nog.

Det fortsätta detektivarbetet tar nya vändningar och får en upplösning som kanske ingen av dem väntat.

Berättelsen är tidigare utgiven i tre delar med arabiska och persiska som parallelltext. Nu kommer den i sin helhet på svenska. För alla nya (och gamla) läsare väntar en spännande historia med allt som hör en ungdomsroman till.

Författaren Anna-Karin Olofsson är bosatt i Kiruna.

Bookmark the permalink.