Under den blå kupolen

”Varje dag får kvinnor sätta livet till för traditionens skull.” Det förklarar Fariha, storasyster till Sahil, en femtonårig pojke som försörjer sig som engelsklärare. Bland hans elever finns systrarna Bahar och Mahjuba, båda otroligt vackra, men det är Bahar som Sahil blir förälskad i. En dag berättar de att deras far sålt dem till okända män. Bahar och Sahil fortsätter träffas, även om det oftast handlar om nattliga sms-meddelanden. Men plötsligt slutar Bahar svara på Sahils meddelanden. Under den blå kupolen är en gripande skildring av omöjlig kärlek i ett land där religion och tradition begränsar det mesta, särskilt för kvinnorna. Språket är enkelt och vardagligt.

Skildringen av afghanskt liv, som blir närmast outhärdligt för den som inte helt underkastar sig till släktens och samhällets förväntningar, är väldigt skakande. Romanen är baserad på verkliga händelser i författarens liv.

Författaren Faiaz Dowlatzai (f. 2000) är bland annat ordförande för Ensamkommandes förbund. Han har tidigare skrivit en trilogi om sin flykt till Sverige samt novellen Psykologen som förra året vann priset Ortens Bästa Penna. Föreliggande roman publicerades först på engelska. /BTJ

Bookmark the permalink.