ZAHRA i norrskenslandet
– en ungdomsroman av Anna-Karin Olofsson

översättning till arabiska av Razak Aboud
översättning till persiska av Said Hadi

På två språk; svenska med parallellspråk i samma bok.
Finns även som e-bok och ljudbok på svenska och arabiska.

Varför gömmer sig den nye, jämnårige grannen när hans styvpappa hittats mördad? Är Zahra den enda som tror att han är oskyldig?
Sextonåriga Zahra bor i Kiruna, i norra Sverige tillsammans med sin familj. En dag flyttar Gabriel in i samma trappuppgång, en ung man med sorgsen uppsyn och översminkade blåmärken. Första dagen på gymnasiet blir Zahra trakasserad av en annan elev och Gabriel kommer till hennes räddning. Därmed känner Zahra tacksamhetsskuld till honom och när hans styvpappa hittas död och Gabriel blir misstänkt för mord, gör Zahra allt för att försöka bevisa hans oskuld. Men först måste hon hitta honom.
För Zahra, som vuxit upp med svenska och arabiska som modersmål, finns det inget viktigare än att kunna prata med andra människor och det är tack vare samtalen med grannar och andra som hon kommer närmare sanningen om vem som mördade Gabriels styvpappa.

Här ett smakprov ur boken och här kan du KÖPA BOKEN! 

Anna-Karin Olofsson
är född och uppvuxen i Skellefteå, har bott femton år i Stockholm men flyttade 2002 upp till ”Norrskenslandet”, det vill säga Kiruna. Tillsammans med sin man, dotter och hunden Alfie bor hon granne med gruvan men kan genom sitt fönster även se Kebnekajse. Anna-Karin har i många år arbetat på Ledsagarservice och inom omsorgen, men arbetar numera på Lantmäteriet.

Razak  Aboud
bor i Tumba utanför Stockholm. Han har arbetat som mångfalds- och arbetskonsulent. Razak skriver på arabiska och svenska och tidigare även på bulgariska; poesi, krönikor, debattartiklar, sagor m m. Han har även sysslat med teater och pantomim, informerat i skolor, kyrkor, föreningar och arbetsplatser om främlingsfientlighet, mobbing, jämställdhet och kulturskillnader. Razak har ur sitt minne nedtecknat och utvecklat flera sagor inspirerade av sägner som har sitt ursprung i det forna Mesopotanien, det vi idag kallar Irak.

Said Hadi 
är från Iran, och sökte politiskt asyl i Sverige 1988. Han har arbetat i bokhandeln Röda rummet, antikvariatet Bokhuset och på Göteborgs Stadsbibliotek. Sedan 2014 jobbar han som persisk lektor och translittererar persisk och kurdisk media för Bibliotekstjänst AB i Lund. Said Hadi har också översatt Vasaskeppet – katastrofen, Vivlio förlag, 2017.