Under den blå kupolen – en kärlekshistoria

av Faiaz Dowlatzai

Den dagen då Bahar och hennes syster klev in i klassrummet förändrades mitt liv i grundvalarna. Det som sedan följde blev – i tiden som vi räknar den – en kortlivad romans, men i mitt hjärta kommer den att stanna för evigt. Våra hemliga möten under den blå kupolen, dikterna som skrevs, stora tankar och stora känslor, allt underbart och allt smärtsamt vi upplevde – finns nu fästa på papper så det kan leva vidare.

Denna berättelse är baserad på verkliga händelser i mitt liv, saker som jag önskar att jag hade haft kraften att förändra.

Flickor i Afghanistan och även i andra delar av världen lever i en tradition där de inte har möjlighet att välja sina liv, utan blir offer för religionens och hederskulturens tvångströja. Det är alltid flickorna som får betala priset. De betalar med sina liv.

Faiaz Dowlatzai är född i Balkh (som också kallas för Rumis stad) i Afghanistan. Han kom till Sverige hösten 2015. Han har tidigare gett ut böckerna Resan – under de månlösa nätterna och Resan – under den brännande solen på svenska. 2020 vann han priset för ”Ortens bästa penna”, och medverkade digitalt på bokmässan. Läs mer här!