böcker

Mosaikgänget och det globala monstret

av Oscar García

Mosaikgänget går i 6:an i förorten Tulipangården. De byter lärarvikarie som andra byter kläder. Denna gång kommer Hampus Arne Jonas Viktor Hampusson Lindkvist, även kallad Hampe in i klassrummet. Det blir en spännande termin som drar iväg … med mindre prat och mer handling!

Livet efter detta eller blir det livat efter detta

och 24 andra noveller

25 härliga noveller att skratta åt, gråta, le igenkännande eller bara njuta av! Doris Ekefjärd skriver träffsäkert om vardagliga händelser med inslag av magisk realism –  och med mycket humor. Missa inte denna lilla pärla!

Zahra och saknaden

en ungdomsroman

Berättelsen är tidigare utgiven i tre delar med arabiska och persiska som parallelltext. Nu kommer berättelsen om Zahra i sin helhet på svenska. För alla nya (och gamla) läsare väntar en spännande historia med allt som hör en ungdomsroman till.

Under den blå kupolen

– en kärlekshistoria

Den dagen då Bahar och hennes syster klev in i klassrummet förändrades mitt liv i grundvalarna. Det som sedan följde blev – i tiden som vi räknar den – en kortlivad romans, men i mitt hjärta kommer den att stanna för evigt. Våra hemliga möten under den blå kupolen, dikterna som skrevs, stora tankar och stora känslor, allt underbart och allt smärtsamt vi upplevde – finns nu fästa på papper så det kan leva vidare.

En berättelse om kärlek i hederskulturens land – Afghanistan.

Drömmarna

– avslutningen på berättelsen om Zahra i Norrskenslandet
Parallelltext på arabiska och persiska

Zahra ger inte upp hoppet om att hennes lillebror lever, trots det hemska som hänt henne. Gabriel, hennes närmaste vän har i sin tur börjat söka efter sin biologiska pappa, som ingen verkar veta något om, märkligt nog. Det fortsätta detektivarbetet tar nya vändningar och får en upplösning som kanske ingen av dem väntat.

RESAN – under den brännande solen

– en roman ur verkliga livet av Faiaz Dowlatzai

I den andra delen av Resan – under den brännande solen av Faiaz Dowlatzai får vi följa den dramatiska färden mot Europa. Svåra beslut måste fattas utan garantier. Allt hinner hända … Med hopp om att ett bättre liv väntar går syskonen genom eld och vatten, bokstavligen. Och mitt i allt spirar kärleken. Lyssna på RESANs Spotify-lista till läsningen.

RESAN – bortom de månlösa nätterna

– en roman ur verkliga livet av Faiaz Dowlatzai

I den första delen av Resan – bortom de månlösa nätterna får vi följa syskonparet Faiaz och Nehal i deras till synes hopplösa försök att ta sig vidare från Turkiet till Europa. De tvingas att skiljas åt och får leva i ovisshet om deras vägar ska korsas igen. En resa som håller läsaren på helspänn in i det sista … man gråter, skrattar och engageras.

Spåren efter Jonatan

– en ungdomsroman av Anna-Karin Olofsson
På svenska med parallellspråk arabiska, översättning Razak Aboud.

Den spännande fortsättning på ungdomsromanen Zahra i Norrskenslandet. Zahra är i hemlighet besatt av tanken på att hennes lillebror Jonatan, som tros ha drunknat under en familjesemester på Gotland, fortfarande lever och Zahra gör allt för att hitta honom. En dag får hon ett meddelande på Facebook från någon som tror sig ha sett hennes bror i livet och Zahra glömmer allt annat omkring sig.

Kalila & Dimna – tre fabler

återberättade av Alice Svanstein
illustrationer av Ellen Korsström
i samarbete med Världsbiblioteket

Schakalerna Kalila och Dimna berättar fabler för varandra om vänskap, list och mod. De tusenåriga berättelserna har vandrat genom sekler och kontinenter och kommer här i ny språkdräkt och med nya tidlösa illustrationer. Ett smakprov finns här!

Götes gammelskog

av Katarina Lönnby

Gammelskogen var en populär bostadsort för fåglar och andra djur. Detta att alla träd var gamla var just det som fåglarna ville ha. De var fulla med hål och gömmor, utmärkta att bygga bon i. Götes bostad låg på övre trädgren fyrtiofyra. Därifrån hade han en strålande utsikt. Göte var en nötväcka, en fågel vars specialitet är att den kan gå uppåt och nedåt längs en trädstam.

En dag hände det hemska. Skogen var i fara, och Göte samlade alla djuren till en räddningsaktion.

Drastisk humor blandas med allvar när författaren tecknar en saga med ett angeläget budskap. Katarina Lönnby är konstnär och bildlärare och har tidigare gett ut barnboken Luna. (Eriksson & Lindgren förlag, 2002)

Mosaikgänget och den stinkande gubben

av Oscar García
med illustrationer av Karin Fredriksson

Mosaikgänget går i 6:an i förorten Tulipangården. I området finns även en hotfull figur, den stinkande gubben som ungdomarna kallar honom – en langare som tycker om att fotografera barn. Den nya svartklädda lärarvikarien Claudia Rimbombante håller märkliga lektioner, som får eleverna att börja tänka på ett nytt sätt. En dag på Fatimas födelsedagskalas händer det något så allvarligt att alla måste rusa ut. Nina har försvunnit. Binta, Fatima, Carola, Gustav och Felipe dras in i en farlig situation som de måste lösa tillsammans … Provläs lite ur boken här!

Mosaikgänget och den stinkande gubben är en engagerande berättelse som utspelar sig i dagens Sverige. Den är tänkt för läsare mellan 10–13 år.

ZAHRA i norrskenslandet

– en ungdomsroman av Anna-Karin Olofsson
På svenska med parallellspråk arabiska, översättning Razak Aboud.
Även med parallellspråk på persiska, översättning Said Hadi.

För Zahra, som vuxit upp med svenska och arabiska som modersmål, finns det inget viktigare än att kunna prata med andra människor och det är tack vare samtalen med grannar och andra som hon kommer närmare sanningen om vem som mördade Gabriels styvpappa.

VANVÖRDIGA SKÅP

& fria fundringar av Henrik Brolin

– en bok om trä och träd bearbetad av Maria Bergstrand.

Det här är berättelsen om Henrik Brolin, som fick en urtidsstock i sin ägo och därefter, med skicklighet och humor utvecklade ett säreget konsthantverk.

Tänk om det vore tvärtom

av Kerstin Friberg

Apor, sjölejon, elefanter, hönor, rävar, fiskar och björnar – alla har de samlats i Kerstin Fribergs värld, där rollerna är ombytta och ingenting är sig likt. Gninsäl dog! (eller God läsning!)

Tequilas dröm

av Oscar García

Tequilas dröm består av sjutton noveller och arton aforismer. Oscar García ger oss genom dessa texter en inblick i invandrarens möten med verkligheten i svenskt vardagsliv.